Görsel Sanatlar Öğretmen Adaylarının Uzaktan Eğitim Sürecinde Uygulamalı Derslerin Ölçme Değerlendirmesine İlişkin Görüşleri

Aziz Şahin, Zühal Dinç Altun
173 67

Öz


Bu araştırmanın amacı; resim-iş öğretmenliği programı 4. sınıf öğretmen adaylarının, uzaktan eğitim sürecinde almış oldukları uygulamalı derslerin (atölye, grafik, seramik, vs.) ölçme değerlendirmelerine yönelik görüşlerinin incelenmesidir. Araştırmanın deseni; nitel yaklaşıma dayalı, durum çalışmasıdır. Araştırmada veriler yüz yüze yürütülen görüşmeler ile elde edilmiştir. Çalışma grubunu, Trabzon Üniversitesi Resim-İş Öğretmenliği programının 4. sınıfında eğitimine devam eden 12 öğretmen adayı oluşturmaktadır. Katılımcılara uzaktan eğitim sürecinde uygulamalı derslere ait yapılan ölçme değerlendirmelere yönelik yarı yapılandırılmış 6 soru sorulmuş ve görüşleri alınmıştır. Mülakatlar sırasında konuşmalar ses kayıt cihazı kullanılarak kayıt altına alınmış ve daha sonra dikte edilerek yazılı metne dönüştürülmüştür. Veriler içerik analizi yöntemi ile analiz edilmiş ve kategoriler oluşturularak tablolaştırılmıştır. Tablolar katılımcıların görüşlerinden doğrudan alıntılama yapılarak desteklenmiştir. Araştırma sonunda Öğretmen adaylarının ölçme değerlendirmenin ne olduğuna ve neden yapıldığına dair genel bir bilgiye sahip oldukları, uzaktan eğitim sürecinde uygulamalı dersler için yapılan ölçme değerlendirmelere ilişkin olumsuz görüşe sahip oldukları, yüz yüze eğitimde yapılan ölçme değerlendirmelerin hocayla etkileşime geçme ve anında dönüt alma yönünden daha etkili olduğu için uzaktan eğitimde yapılan ölçme değerlendirmelerden memnun olmadıkları sonucuna ulaşılmıştır. Araştırmada elde edilen bulgu ve sonuçlar ışığında gerekli önerilerde bulunmuştur.

Anahtar Kelimeler


Uzaktan Eğitim, Öğretmen Adayı, Resim-iş, Uygulamalı Ders

Tam Metin:

PDF

Referanslar


Şahin, A. & Dinç Altun, Z. (2023). Resim-iş öğretmen adaylarının uzaktan eğitim sürecinde uygulamalı derslerin ölçme değerlendirmesine ilişkin görüşleri [Visual arts teacher candidates’ opinions on the assessment and evaluation of the applied courses taken in the distance education process]. Bilim, Eğitim, Sanat ve Teknoloji Dergisi (BEST Dergi) [Science, Education, Art and Technology Journal (SEAT Journal)], 7(1), 47-59.




DOI: https://doi.org/10.46328/bestdergi.84

Refback'ler

  • Şu halde refbacks yoktur.


Telif Hakkı (c) 2023 Bilim, Eğitim, Sanat ve Teknoloji Dergisi (BEST Dergi)

  
      13455      
13457

Creative Commons License

 

This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.