Hoca Ali Rıza’nın Sanat Anlayışı ve Taş Baskı Resimlerinin Sanat Eğitimindeki Önemi
DOI:
https://doi.org/10.46328/seat.v1i1.5Anahtar Kelimeler:
Hoca Ali Rıza- Taş baskı- Resim- Harbiye Mektebi- Sanat eğitimiÖzet
Bu makalede Hoca Ali Rıza'nın taş baskı eserlerinin sanat eğitimindeki yeri incelenmiştir. Ali Rıza Bey; arkadaşları, öğrencileri ve meslektaşları arasında “hoca” olarak biliniyordu. Hoca Ali Rıza, Türk resim sanatının gelişiminde önemli bir basamak olan Harbiye Mektebi’ndeki sanat eğitimciliği görevinin yanında, Harbiye Matbaasında da baş ressamlık görevini sürdürmüştür. Çeşitli nedenlerden o dönemde öğrencilerin modelden çalışma olanağı olmadığından dolayı, kendisi; doğa görünümleri, kır evleri, çeşmeleri ve hayvan figürlerinden oluşturduğu karakalem çalışmalarını, taş baskı eserlere çevirerek çoğaltmış ve albümler oluşturmuştur. Oluşturduğu bu albümleri çalışabilmeleri için öğrencilerine dağıtmıştır ve öğrencilerinin sanat anlayışlarına ve uygulamalarına tesir etmiştir. Bu durum, döneminde Hoca Ali Rıza’nın sanat eğitimine verdiği önemi hem de baskı resminde ulaştığı noktayı göstermesi açısından önem arz etmektedir.Referanslar
Ciddi, M.L. (2017). Hoca Ali Rıza’nın sanat anlayışı ve taş baskı resimlerinin sanat eğitimindeki önemi. Bilim, Eğitim, Sanat ve Teknoloji Dergisi (BEST Dergi), 1(1), 25-30.
İndir
Yayınlanmış
Sayı
Bölüm
Lisans
The articles may be used for research, teaching, and private study purposes. Authors alone are responsible for the contents of their articles. The journal owns the copyright of the articles. The publisher shall not be liable for any loss, actions, claims, proceedings, demand, or costs or damages whatsoever or howsoever caused arising directly or indirectly in connection with or arising out of the use of the research material. All authors are requested to disclose any actual or potential conflict of interest including any financial, personal or other relationships with other people or organizations regarding the submitted work.
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.