Kral Şakir Çizgi Film Karakterlerinin Grafik Tasarım İlkeleri Açısından Yorumlanması
DOI:
https://doi.org/10.46328/bestdergi.118Anahtar Kelimeler:
Çizgi film Kral Şakir- Karakter tasarımı- Grafik tasarımÖzet
Sinema, televizyon filmleri gibi çizgi filmler de bir kitle iletişim ürünüdür. Çizgi filmler, Ülkemizde ve Dünya’da çocuklardan yetişkinlere kadar her yaştan geniş izleyici kitlesine sahiptir. Sinemanın doğuşundan belirli bir zaman sonra çocuk izleyiciler için geliştirilen çizgi film üretimi günümüzde 7’den 70’e her yaşa hitap eden çok büyük bir sektörel yapının adıdır. İki boyutlu çizgi filmler günümüzde gerçek mekânların kullanıldığı üç boyutlu karakterlerle hazırlanmış animasyon filmlere dönüşmüştür. Ülkemiz çizgi film üretimini epey geriden takip etmektedir. Uzun yıllar Japon ve Amerikan menşeili çizgi filmlerin ithal edilmesi ve sadece Devlet televizyonu için sınırlı sayıda ve ticari beklenti taşımayan çizgi filmlerin hazırlanması çizgi film endüstrimizin oluşmasını engellemiştir Büyük çizgi film üreticileriyle, rekabet edecek ciddi kurumsal yapılara hala sahip değiliz. İnsan kaynakları ve teknolojik imkânlar göz önüne alındığında yerli yapım çizgi filmler beklentilerin altında kalmaktadır. Daha kat edilecek uzun bir yolumuz vardır. Aslında yıllık 500 milyar dolarlık animasyon pastasından 85 milyon nüfuslu ve eğitimli genç nüfusumuzla ciddi paylar almamız gerekmektedir. Hızlı bir şekilde çizgi filmlerimizin dünyayla rekabet edecek kaliteye ulaşması gerekmektedir. Makalede, Kral Şakir karakter tasarımları, grafik tasarım ilkeleri çerçevesinde değerlendirilmeye çalışılmıştır. Yapılan kişisel değerlendirmeler her türlü eleştiriye açıktır.Referanslar
Uğur, E. (2025). Kral Şakir çizgi film karakterlerinin grafik tasarım ilkeleri açısından yorumlanması [Interpretation of King shakir cartoon character designs in terms of graphic design principles]. Bilim, Eğitim, Sanat ve Teknoloji Dergisi (BEST Dergi) [Science, Education, Art and Technology Journal (SEAT Journal)], 9(1), 52-65.
İndir
Yayınlanmış
Sayı
Bölüm
Lisans
Telif Hakkı (c) 2025 Bilim, Eğitim, Sanat ve Teknoloji Dergisi (BEST Dergi)
Bu çalışma Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License ile lisanslanmıtır.
The articles may be used for research, teaching, and private study purposes. Authors alone are responsible for the contents of their articles. The journal owns the copyright of the articles. The publisher shall not be liable for any loss, actions, claims, proceedings, demand, or costs or damages whatsoever or howsoever caused arising directly or indirectly in connection with or arising out of the use of the research material. All authors are requested to disclose any actual or potential conflict of interest including any financial, personal or other relationships with other people or organizations regarding the submitted work.
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.