Türkiye, İngiltere ve Avustralya’daki Yükseköğretim (Lisans Düzeyinde) Güzel Sanatlar Eğitimi Programlarının Karşılaştırılması

Huseyin Dede, Bulent Salderay
9 4

Öz


Çalışmanın amacı, Türkiye, İngiltere ve Avustralya’daki yükseköğrenim boyutunda Güzel Sanatlar Eğitimi lisans programlarını tanımlayıcı yaklaşımda yapısal, içerik ve uygulama özellikleri açısından incelemek, uzman görüşüne göre belirlenen başlıklar altında çeşitli verilere göre karşılaştırarak aralarındaki benzerlik ve farklılıkları ortaya koymaktır. Araştırmanın çalışma grubunda Türkiye’den Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümü Resim-iş Eğitimi Ana Bilim Dalı bulunan Gazi Üniversitesi ve Marmara Üniversitesi ele alınmıştır. Yurt dışından eşdeğer özelliklere sahip Güzel Sanatlar Bölümü lisans programları bulunan İngiltere’den University of Art London ve Avustralya’dan RMIT University alınmıştır. Verilerin toplanması sürecinde ülkelerin resmi kurumlarından ve yetkili kişilerden posta yolu ile görüşmelerden elde edilen verilerden yararlanılmıştır. Betimsel araştırma olan çalışma, doküman analiz yöntemi ile çözümlenmiştir. Araştırma sonucunda, farklılık ve benzerlikler ortaya konularak Türkiye, İngiltere ve Avustralya’daki yükseköğrenim boyutunda güzel sanatlar eğitimi lisans programlarının karşılaştırılması ile elde edilen verilere dayalı içerik ve uygulama özellikleri açısından Resim-iş Eğitimi Ana Bilim Dalı için “çerçeve program” oluşturularak önerilmiştir.

Anahtar Kelimeler


Güzel sanatlar eğitimi, Karşılaştırmalı eğitim, Yükseköğretim, Çerçeve program

Tam Metin:

PDF

Referanslar


Dede, H. & Salderay, B. (2024). Türkiye, İngiltere ve Avustralya’daki Yükseköğretim (Lisans Düzeyinde) Güzel Sanatlar Eğitimi Programlarının Karşılaştırılması [Comparison of Higher Education Undergraduate Fine Arts Education Programs in Turkey, England and Australia]. Bilim, Eğitim, Sanat ve Teknoloji Dergisi (BEST Dergi) [Science, Education, Art and Technology Journal (SEAT Journal)], 8(2), 81-119.




DOI: https://doi.org/10.46328/bestdergi.106

Refback'ler

  • Şu halde refbacks yoktur.


Telif Hakkı (c) 2024 Bilim, Eğitim, Sanat ve Teknoloji Dergisi (BEST Dergi)

  
      13455      
13457

Creative Commons License

 

This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.