- Odak ve Kapsam
- Bölüm Politikaları
- Değerlendirme Süreci
- Yayın Sıklığı
- Açık Erişim Politikası
- Arşivleme
- Yayın Kurulu
- Dizinler ve Platformlar
- Yayın Ücreti
- Araştırma ve Yayın Etiği
- Etik Politika
Odak ve Kapsam
Bilim, Eğitim, Sanat ve Teknoloji Dergisi (BEST Dergi); bilimsel ve hakemli bir dergi olarak yılda iki kez yayınlanmaktadır. BEST Dergi, Bahar ve Güz dönemlerinde yılda iki kez yayınlanmaktadır. Bahar döneminden önce BEST Dergi 'de yayınlanmak üzere kabul edilen makaleler Bahar döneminde yayınlanmaktadır. Güz döneminden önce BEST Dergi 'de yayınlanmak üzere kabul edilen makaleler Güz döneminde yayınlanmaktadır.
Bu dergide; bilim, eğitim, sanat veya teknoloji ile ilgili özgün kuramsal çalışmalar, literatür incelemeleri, araştırma raporları, sosyal konular, kitap incelemeleri ve araştırma makaleleri yayınlanmaktadır. Dergiye yayınlanmak üzere gönderilen makalelerin daha önce yayınlanmamış veya yayınlanmak üzere herhangi bir yere gönderilmemiş olması gerekmektedir. Makaleler; araştırma, öğretim ve özel çalışma amaçları için kullanılabilir. Herhangi bir formda, kısmi veya bütün olarak yeniden basımı kesinlikle yasaktır. Makalelerinin içeriğinden sadece yazarlar sorumludur. Dergi, makalelerin telif hakkına sahiptir. Yayıncı, araştırma materyalinin kullanımı ile ilgili olarak doğrudan veya dolaylı olarak ortaya çıkan herhangi bir kayıp, eylem, talep, işlem, maliyet veya zarardan sorumlu değildir.
Bölüm Politikaları
Makaleler
Açık Başvurular | Dizinlenmiş | Hakem Değerlendirmesinden Geçmiş |
Değerlendirme Süreci
Makaleler orijinal, yayınlanmamış olmalı ve BEST Dergi hakemlik süreci boyunca başka bir yerde yayınlanmak üzere değerlendirilmemelidir.
BEST Dergi hakemli bir dergidir. BEST Dergi’ye yayınlanmak üzere sunulan makaleler, ilgili konu alanında uzmanlık sahibi en az iki hakem tarafından incelenir.
Yayın Sıklığı
BEST Dergi, Bahar ve Güz dönemlerinde yılda iki kez yayınlanmaktadır. Bahar döneminden önce BEST Dergi 'de yayınlanmak üzere kabul edilen makaleler Bahar döneminde yayınlanmaktadır. Güz döneminden önce BEST Dergi 'de yayınlanmak üzere kabul edilen makaleler Güz döneminde yayınlanmaktadır.
Açık Erişim Politikası
Bu dergi açık erişim sağlama politikasını benimsemiştir. Açık erişim bilginin global değişimini artırarak insanlık için yararlı sonuçlar doğurmaktadır.
Arşivleme
Bu dergi, katılan kütüphanelerin koruma ve restorasyon amaçlı dağıtık kalıcı arşivler yaratmasına izin vermek için LOCKSS sistemi kullanmaktadır. LOCKSS sistemi konusunda daha fazla bilgi almak isterseniz.
Yayın Kurulu
Arturo Tobias Calizon, University of Perpetual Help System Dalta, Philippines
Ayfer Alper, Ankara University, Turkey
Ayşegül Alaybeyoğlu, İzmir Ekonomi University, Turkey
Cara Williams, Emirates College For Advanced Education, United Arab Emirates
Chandra Pratama Syaima, Lampung University, Indonesia
Chris Plyley, University of the Virgin Islands, Virgin Islands
Claudiu Mereuta, Dunarea De Jos University of Galati, Romania
El Takach Suzanne, Lebanese University, Lebanon
Farouk Bouhadiba, University of Oran 2, Algeria
Hakan Akçay, Yıldız Teknik University, Turkey
Irena Markovska, Assen Zlatarov University, Bulgaria
Irina Andreeva, Peter The Great St. Petersburg Polytechnic University (SPBPU), Russia
Iwona Bodys-Cupak, Jagiellonian University, Poland
Jaya Bishnu Pradhan, Tribhuvan University, Nepal
Kassa Mickael, Addis Ababa University, Ethiopia
Kemmanat Mingsiritham, Sukhothai Thammathirat Open University, Thailand
Mehtap Yildirim, Marmara University, Turkey
Milan Kubiatko, University of Zilina, Slovakia
Munise Handan Güneş, Ondokuz Mayıs University, Turkey
Mustafa Koç, Süleyman Demirel University, Turkey
Oguz Akturk, Necmettin Erbakan University, Turkey
Philomina Ifeanyi Onwuka, Delta State University, Nigeria
Selahattin Alan, Selçuk University, Turkey
Sharif Abu Karsh, Arab American University, Palestine
Shenglei Pi, Guangzhou University, China
Siew Nyet Moi, Universiti Malaysia Sabah, Malaysia
Sinan Erten, Hacettepe University, Turkey
Sindorela Doli Kryeziu, University of Gjakova, Albania
Tryfon Mavropalias, University of Western Macedonia, Greece
Volodymyr Sulyma, Dnipropetrovsk Medical Academy, Ukraine
Dizinler ve Platformlar
Yayın Ücreti
Bilim, Eğitim, Sanat ve Teknoloji Dergisi (BEST Dergi), tamamen ücretsiz bilimsel bir dergidir. Herhangi bir değerlendirme, yayın veya yazarlık ücreti alınmamaktadır.
Araştırma ve Yayın Etiği
Aşağıda yer alan etik görev ve sorumluluklar, açık erişim olarak Committee on Publication Ethics (COPE) tarafından yayınlanan rehberler ve politikalar ( “Code of Conduct and Best Practice Guidelines for Journal Editors” ve “COPE Best Practice Guidelines for Journal Editors” gibi) dikkate alınarak hazırlanmıştır.
Yayıncının Etik Sorumlukları
Bilim, Eğitim, Sanat ve Teknoloji Dergisi (BEST Dergi) Editörleri aşağıdaki etik sorumlulukların bilinciyle hareket etmektedir:
• Editörler, gönderilen çalışmaların tüm süreçlerinden sorumludur. Bu çerçevede ekonomik ya da politik kazançlar göz önüne alınmaksızın karar verici kişiler editörlerdir.
• Bağımsız editör kararı oluşturulmasını taahhüt eder.
• Yayınlanmış her makalenin mülkiyet ve telif hakkını korur ve yayınlanmış her kopyanın kaydını saklama yükümlüğünü üstlenir.
• Editörlere ilişkin her türlü bilimsel suistimal, atıf çeteciliği ve intihalle ilgili önlemleri alma sorumluluğuna sahiptir.
• Dergi veri tabanını internet üzerinden erişime açık tutar.
• BEST Dergi, akademik dürüstlüğü teşvik eder. Dergi, yazılı eserlerin orijinalliğini, bu eserleri yayın öncesinde intihal önleme programı aracılığıyla denetleyerek teminat altına alır.
Editör Kurulunun Görev ve Etik Sorumlulukları
• Dergiye gönderilen makalelerden hangisinin yayınlanacağına karar vermek editörün sorumluluğundadır. Editör, yazarların ırkına, cinsiyetine, cinsel yönelimine, dini inancına, etnik kökenine, vatandaşlığına veya politik felsefesine bakılmaksızın makaleleri değerlendirecektir. Karar, makalenin önemine, özgünlüğüne, açıklığına, çalışmanın geçerliliğine ve derginin kapsamıyla ilgisine dayalı olacaktır. Çalışmanın okuyucu, araştırmacı ve uygulayıcılara katkı sağlamasına özen göstermelidirler. İftira, telif hakkı ihlali ve intihal ile ilgili mevcut yasal gereklilikler de dikkate alınmalıdır. Editörler, dergiye sunulan makalelerin yazarlarına hiçbir konuda ayrıcalık göstermemeli, dengeli, objektif ve adil bir şekilde görevlerini yerine getirmelidirler.
• Editör, gönderilen bir makale hakkında herhangi bir bilgiyi ilgili yazar, hakemler, potansiyel hakemler ve yayıncı dışında hiç kimseye açıklamamalıdır.
• Gönderilen bir yazıda ifşa edilen yayınlanmamış materyaller, yazarın açık yazılı izni olmaksızın, editör veya yayın kurulu üyeleri tarafından kendi araştırma amaçları için kullanılmayacaktır.
• Editörler, dergiyi sürekli geliştirmeye, yayın niteliğini artırmaya yönelik çaba gösterirler.
• Derginin tüm politikalarının belirlenmesi ve uygulanmasında sorumludurlar.
• Çalışmaların değerlendirilmesi sırasında, aralarında herhangi bir ilişki bulunabilecek kişileri bir araya getirmemelidirler. Makaleler hakkında son kararı veren editörlerin, çalışmanın yazarları ile hiçbir kişisel, profesyonel veya finansal bağının olmaması beklenir.
• Destek veya sponsor olunan çalışmaları, diğer çalışmalarla aynı şekilde değerlendirme sürecine almalıdırlar.
• Çalışma, derginin amaç ve kapsamı doğrultusunda hazırlanmamışsa, çalışmayı direkt olarak reddetmelidirler.
• Olası çıkar çatışmalarını önlemek adına gerekli önlemleri almalı ve varsa mevcut beyanları değerlendirmelidirler.
• Çalışma ile ilgili etik ihlal olması durumunda gerekli yaptırımları uygulamalıdırlar.
• Değerlendirme sürecinde, kör hakemlik ilkesine göre hakem ataması yapmalı ve gizlilik ilkesine riayet etmelidirler.
• Çalışmaların tarafsız değerlendirilmesi için, editörler, hakem belirlerken, çıkar ilişkisine göre değil, hakemlerin uzmanlık alanı ile çalışmanın konusunun uygunluğunu kontrol ederek hareket etmelidirler.
• Editörler, hakem havuzunun sürekli güncellenmesi ve genişlemesi konusunda çalışmalar yapmalıdırlar.
• Dergide sayı yayınlarken, sayıda sadece belirli alanlardaki makalelere değil, geniş yelpazede, derginin kapsamında yer alan her alandaki makalelere yer vermelidirler.
• Değerlendirilen makalelerdeki kişisel verilerin korunmasını sağlamalıdırlar; yazar, hakem ve okuyucuların bireysel verilerini korumalıdırlar.
• Görevini kötüye kullanan kişilere karşı gerekli önlemleri almalıdırlar.
• Editörler, yazarların veya hakemlerin süreçle ilgili sorularına mümkün olduğunca geri dönüş yapmalıdırlar. Olumsuz eleştirilere de açık olmalıdırlar.
• Editörler, gönderi dosyalarını kontrol etmeli, makale dosyası dışındaki dosyaların eksiksiz olduğundan emin olduktan sonra hakem ataması yapmalıdırlar. Yazarın, derginin istediği tüm ek beyanları imzalı bir şekilde yükleyip yüklemediği kontrol edilmelidir.
• Makalelerin tüm süreçlerinde, derginin yayın sürecindeki kurallara göre hareket etmelidirler.
Hakemlerin Görev ve Etik Sorumlulukları
Dergiye gönderilen tüm araştırma makaleleri, çift taraflı kör hakemlik ilkesine göre değerlendirilmektedir. Hakemlerin, derginin kapsamı başlığı altındaki alanlara katkısı ve makalenin yayımlanmaya değer olup olmadığına ilişkin görüşleri ve bu görüşlerine ilişkin gerekçelerini içeren bir hakem değerlendirme formunu doldurmaları beklenir. Bu süreçte, hakemlerin aşağıdaki etik sorumluluklara dikkat etmeleri ve değerlendirmelerini bunlara göre yapmaları gerekmektedir.
• Kendilerine değerlendirilmek üzere gönderilen çalışmayı, tarafsız ve nesnel bir şekilde (din, dil, ırk, cinsiyet, siyasi görüş ayrımı olmadan, ekonomik çıkar gözetmeden), kendilerine verilen süre içerisinde inceleyerek, editörün karar verme sürecine katkıda bulunmak.
• Yalnızca uzmanlık alanı ile ilgili çalışmaların değerlendirilmesini kabul etmek.
• Değerlendirdiği çalışmayı titizlikle inceleyerek, kalitesinin artırılmasına yönelik yapıcı ve geliştirici öneriler sunmak.
•Çift taraflı kör hakemlik ilkesi gereği, yazarın, çalışmasını değerlendiren hakemin kim olduğu bilinmemeli. Bu sebeple, hakem değerlendirme formuna, hakem adını çağrıştırabilecek yorum veya herhangi bir bilgi vermemek.
• Değerlendirdikleri çalışmayı gizlilik ilkesi gereğince, değerlendirme sürecinden sonra yok etmeli, ancak çalışma yayımlandıktan sonra kullanmak isterse kullanmalıdırlar.
• Hakemler, çıkar çatışması veya çıkar birliği olduğunu anladıklarında, makaleyi değerlendirmeyi reddetmeli ve editörü bu konuda bilgilendirmelidir. Hakemler, rekabetçi, işbirliğine dayalı veya diğer ilişkilerden veya makalelerle ilişkili herhangi bir yazar, şirket veya kurumla bağlantıdan kaynaklanan çıkar çatışmaları içeren makaleleri dikkate almamalıdır.
• Değerlendirmeyi yapıcı ve nazik bir dille yapmalıdırlar. Düşmanlık, iftira ve hakaret içeren aşağılayıcı kişisel yorumlar (özellikle reddedilen makalelerde) yapmamalıdırlar.
• İncelenmek üzere alınan tüm makaleler gizli belgeler olarak değerlendirilmelidir. Editör tarafından yetki verilmedikçe başkalarına ifşa edilmemeli veya başkalarıyla tartışılmamalıdır.
• Hakemler, makalede atıfta bulunulan ilgili yayınlanmış çalışmanın referans bölümünde alıntılanmadığı vakaları belirlemelidir. Diğer yayınlardan elde edilen gözlemlerin veya argümanların ilgili kaynağa eşlik edip etmediğini belirtmelidirler. Hakemler, incelenen makale ile kişisel bilgilerine sahip oldukları diğer yayınlanmış makaleler arasındaki önemli benzerlik veya örtüşmeleri editöre bildireceklerdir.
Yazarların Görev ve Etik Sorumlulukları
• Dergiye gönderilen makaleler, yazar(lar)ın özgün ve bilimsel çalışması olmalıdır. Bilimsel çalışmada oluşturulan bilginin yeni olması, yeni yöntem önermesi veya var olan bir bilgiye yeni bir boyut kazandırması esastır. Sunulan çalışmanın yalnızca bir araştırma makalesi veya derleme olması gerekmektedir.
• Yazarlar, başkalarının eserlerini ve / veya ifadelerini kullandılarsa, bunun doğru ve uygun şekilde atıf yapılarak belirtildiğinden emin olmalıdırlar. Kaynakça listesi eksiksiz olmalıdır. İntihal ve sahte veriye yer verilmemelidir.
• Yazarlar kullanılan verilerin kullanım haklarına, araştırma/analizlerle ilgili gerekli izinlere sahip olduklarını veya deney yapılan deneklerin rızasının alındığını gösteren belgeye sahip olmalıdır.
• Destek alınarak yürütülen araştırmalar sonucu yapılan yayınlarda destek veren kişi, kurum veya kuruluşlar ile bunların katkıları belirtilmelidir.
• Yayınlanmak üzere gönderilen tüm çalışmaların varsa çıkar çatışması teşkil edebilecek durumları ve ilişkileri açıklanmalıdır.
• Yazarlardan değerlendirme süreçleri çerçevesinde makalelerine ilişkin ham veri talep edilebilir, böyle bir durumda yazarlar beklenen veri ve bilgileri yayın kurulu ve bilim kuruluna sunmaya hazır olmalıdır.
• Yazarların yayınlanmış, erken görünüm veya değerlendirme aşamasındaki çalışmasıyla ilgili bir yanlış ya da hatayı fark etmesi durumunda, dergi editörünü veya yayıncıyı bilgilendirme, düzeltme veya geri çekme işlemlerinde editörle işbirliği yapma yükümlülüğü bulunmaktadır.
• İnsan ve hayvanlar üzerinde yapılan araştırmalarda, yazarlar etik kurallara uymalı, yayınlarında hasta haklarına saygı göstermelidir.
• Yazarlar çalışmalarını aynı anda birden fazla derginin başvuru sürecinde bulunduramaz. Her bir başvuru önceki başvurunun tamamlanmasını takiben başlatılabilir.
• Makalelerin tüm sorumluluğu ilgili yazarlara aittir. Makaleler uluslararası kabul görmüş bilimsel etik kurallara uygun olarak hazırlanmalıdır. Gerekli hallerde Etik Kurul Raporu’nun bir kopyası eklenmelidir.
• Makalenin tüm safhalarında YÖK Bilimsel Araştırma ve Yayın etiği Yönergesinin de dikkate alınması tavsiye edilmektedir
https://www.yok.gov.tr/Sayfalar/Kurumsal/mevzuat/bilimsel-arastirma-ve-etik-yonetmeligi.aspx
Etik Olmayan Bir Durumla Karşılaşırsanız
BEST Dergi’ye yukarıda bahsedilen etik sorumluluklar dışında ve etik olmayan bir davranış veya içerikle karşılaşırsanız lütfen bestdergi@gmail.com adresine e-posta yoluyla bildiriniz.
Etik Politika
Bilim, Eğitim, Sanat ve Teknoloji Dergisi (BEST Dergi), bilimsel çalışmaların kamuoyu tarafından görünürlüğünün sağlanmasını ve etkisinin artırılmasını hedefleyen, bilimin geliştirilmesi ve bilimsel iletişim ağının güçlendirilmesi için bilgiye kolaylıkla erişilebilir olması gerektiğinin bilincinde olan açık erişimli bir dergidir. Bilinen standartlarda kaynak gösterilmesi koşuluyla, ticari kullanım amacı ve içerik değişikliği dışında kalan tüm kullanım (çevrimiçi bağlantı verme, kopyalama, baskı alma, herhangi bir fiziksel ortamda çoğaltma, dağıtma vb.) haklarını (ilgili içerikte aksi belirtilmediği sürece) Creative Commons Atıf-Gayriticari 4.0 Uluslararası Lisansı (CC BY-NC) aracılığıyla kullanıma sunmaktadır. İçeriğin ticari amaçlı kullanımı yasaktır. Dergide yer alan makaleler, yazarına ve orijinal kaynağa atıfta bulunulduğu sürece kullanılabilir. Yazardan ve yayıncılardan izin alınması gerekmez.
Dergide her yıl Kış ve Yaz aylarında olmak üzere 2 sayı yayımlanır.
Dergi, yazar/yazarlardan yayın işlemleri ile ilgili olarak hiçbir aşamada (makale gönderimi, değerlendirilmesi ve yayımlanması) ücret talep etmemektedir.
Derginin yayıncısı, elektronik kaynaklara erişim için herhangi bir yayın ücreti talep etmemektedir.
Derginin Yayın Süreci
Ön Değerlendirme Süreci
Dergiye sunulan makaleler, öncelikle dergi editör yardımcısı tarafından incelenir. Dergi editör yardımcısı, makale sunumu için gerekli olan dosyaların, yazar tarafından eksiksiz bir şekilde sisteme yüklenip yüklenmediğini ve dosya isimlerinin uygun olup olmadığını kontrol eder. Ayrıca, makalenin benzerlik raporunu oluşturup, sisteme yükler. Dosyalarda eksiklik veya hata bulunursa ya da makalenin benzerlik oranı %30 un üzerinde ise, gerekli güncellemeleri yapması için makale yazara tekrar gönderilir.
Benzer şekilde, eğer makalenin yazım şekli veya dilinde sıkıntı varsa, makale yazara düzeltme yapması için tekrar gönderilir. Benzer konu, yöntem ve alandan çok sayıda makale varsa makale başka bir kaynağa gönderilmesi için yazara iade edilir. On incelemesi tamamlanan makale, makalenin alanı ile ilgili editöre yönlendirir. Buradan sonra makalenin durumu EDİTÖRDE olarak görünür. Yani makale ön kontrolden geçmiş demektir.
Editör yardımcısı adımında iken, makale kontrolü için verilen maksimum süre 15 gündür. Bu süreçte, makalenin durumu İncelemede olarak görünür. Makale yazara tekrar gönderildiğinde, bu isteğe cevap vermesi için yazara 1 hafta süre verilir. İsteği kabul eden yazara makaleyi tekrar göndermesi için 15 gün süre verilir. Bu süreçte makalenin durumu beklemede olarak görünür. Belirtilen sürelerde dönüş yapmayan yazar(lar)a verilecek ek süre 5 gündür.
Editör, kendisine gönderilen makalenin benzerlik raporunu da dikkate alarak, makalenin bilimsel açıdan yeterli olup olmadığını, derginin amaç ve kapsamı doğrultusunda hazırlanmış bir çalışma olup olmadığını ve özgünlük değerini kontrol eder. Bu kontrolden sonra, olumlu görüşe sahip olursa Değerlendirme adımı başlar. Eğer editör, olumsuz görüşe sahip ise makaleyi hakem sürecine almadan reddeder. Editör, gerekirse, tüm bu kontrolleri yapması için alan editörü de atayabilir.
Değerlendirme Süreci
Makalenin editörü veya onun atadığı alan editörü, makaleyi üzerine aldıktan sonra, makaleyi incelemek üzere, makalenin konusu ile ilgili en az iki hakeme atama yapıp davet gönderir. Hakemin, değerlendirme yapması için gönderilen davete cevap süresi (makalenin değerlendirilmesini kabul veya ret etme), 7 gündür. Bu süreçte makalenin durumu Davet Gönderildi olarak görünür. Daveti kabul eden hakeme, makale değerlendirme formu otomatik olarak gider. (Bu süreçte makalenin durumu Değerlendirmede olarak görünür.) Hakemin makaleyi değerlendirme süresi 30 gündür. Belirtilen sürelerde dönüş yapmayan hakemlere 15 gün ek süre tanınır.
Hakem sürecinde aşağıdaki ilkeye göre hareket edilir.
Dergi, çift taraflı kör hakemlik ilkesi ile çalışır. Bu, makalenin yazar(lar)ının, makaleyi değerlendirecek hakemlerin kimliklerini bilmeyeceği, hakemlerin de yazar(lar)ın kimliklerini bilmeyeceği anlamına gelir. Burada amaç, tarafsız bir değerlendirilme yapılmış olmasıdır.
Yazar adları da dahil olmak üzere tanımlayıcı bilgiler, editör tarafindan dosya içeriğinden çıkartılır. Ayrıca belge özelliklerinin de anonimleştirilmesi gerekmektedir. Bunun için Microsoft Word Dosya menüsünden Sorunları Denetle-Belgeyi İncele- Belge Denetçisi-Denetle diyerek belge içerisinde, yazarın kimliğini çağrıştırabilecek tüm bilgiler kaldırılmalıdır. Sunulan çalışmanın hangi yazar(lar)a ait olduğunun gizlenmesi adına, makale içerisinde yapılan atıflara da dikkat edilmelidir. Başlıklar ve altbilgiler, kişisel bilgi içermemelidir. Bu sisteme göre çalışıldığında, yazarın demografik özellikleri veya cinsiyetinden kaynaklanabilecek ayrımcılık minimuma iner. Makale yazarının veya makaleyi inceleyen hakemin üzerinde hiçbir baskı oluşmaz.
Değerlendirmeyi kabul eden hakemler, makale dosyasına sistem üzerinden ulaşır (bu süreçte hakem, sistem üzerinden makale yazar(lar)ının adlarını göremez) Makaleyi 30 gün içinde inceleyip, doldurulmuş hakem değerlendirme formunu sisteme yükler. Eğer, yeterli hakem görüsü yok ise yeni atanan hakemlerle süreç devam eder.
Makalenin kabul veya ret işlemine dair karar için gerekli hakem değerlendirme sayısı, makalenin editörü tarafından belirlenir. İstenilen sayıda hakem değerlendirme formuna sahip olan makalenin durumu Karar İçin Hazır olarak görünür. Bu adımda işlem yapılması için verilen süre 15 gündür. Editörün karar vermesi için verilen maksimum süre (Karar Bekleniyor Adımı) 15 gündür.
Editör bu süreçte hakem raporları doğrultusunda bir karar vermek zorundadır. Ayrıca ek görüş de ekleyebilir. Hakem raporları ve önerilerini yazara bir karar mektubu ile bildirir. Bu mektup ile makale kabul veya reddedilebilir. Editör, dilerse, yazardan revizyon isteyebilir. Revizyon isteğine cevap vermesi için yazara verilebilecek süre 7 gündür. Revizyon isteğini kabul eden yazara verilen süre ise 15 gündür. (Bu süreçte makalenin durumu Yazarda olarak görünür.) Tüm bu adımlardan sonra kabul edilen makaleler yayın sürecine aktarılır.
Yayına Hazırlama Süreci
Kabul edilen makalelerin ilgili sayıda yayımlanmak üzere hazırlığının yapıldığı süreçtir. Bu süreçte makalenin durumu Yayın Sürecinde olarak görünür. Bu süreçte, yayın editörü, mizanpajcı ve son okuyucu görev almaktadır. Mizanpaj editörü, makalenin şekil olarak yayına hazır hale getirilmesinden sorumludur (sayfa düzeni, tablo ve görsellerin makale içerisindeki yerleşimi, kaynakların düzeni, sayfa numaralarının makale kabul tarihi önceliğine göre verilmesi, yayıncının logosunun makaleye yerleştirilmesi gibi). Bu süreçte makalede mevcut olabilecek olan küçük hataların tespiti ve bunları düzeltmek için yazara son onay için sunulur. Yazar bu süreçte herhangi bir hata tespit ederse, derginin teknik iletişim sorumlusuna mail ile bildirim yapmalıdır. Teknik iletişimden bilgi alan yayın editörü gerekli düzeltmeyi yapacaktır.
Mizanpajı tamamlanan makalenin ilgili sayıda yayınlanacak olan son hali, Erken Görünümde dergi web sayfasında kullanıcılara sunulur. Makaleler Erken Görünümde herhangi bir sayıya atanana kadar bekler. Daha sonra ilgili sayıda yayımlanır. Makale yayımlandıktan sonra yazarların makale üzerinde düzeltme imkanı bulunmamaktadır.